От днес започват Петровите пости. Те продължават до Петровден – 29 юни, когато по традиция се отгоява с петровска ябълка, а на масата се слага петровско пиле.
Всяка година продължителността на този летен пост е различна, поради обвързаността му с Великден. Петровите пости започват от понеделник след Петдесетница. Освен кратък този пост е и сравнително лек, разрешена е консумацията на риба с изключение на сряда и петък. Позволено е хапването на морски продукти и на 24 юни – Еньводен, без оглед какъв ден от седмицата се пада.
Последният ден от постите (28 юни) се спазва строг пост – без олио и вино. През другото време не се консумира месни, млечни продукти и яйца. Тази година постът е до 30 юни, тъй като Петровден /29 юни/ се пада в сряда, което е постен ден.
По време на Петровите пости сезонни зеленчуци и плодове са: ягоди, череши, кайсии, малини, царирадско грозде, джанки, аспержи, грах, бакла, зелен фасул, пресни картофи, краставици, домати, зелени салатки, репички, моркови, гъби, тиквички, чесън, лук, зелени подправки.
Освен това в менюто си можете да включите ориз, зрял фасул, леща, царевица, булгур, нахут, просо, жито.