Пицата и пастата, колкото и да е странно, са не само вкусна, но и здравословна храна, пише Риа Новости.
Вижте кои храни е полезно да вземете от различните кухни по света и как да ядете пица и да не напълнявате.
От истинската паста не се дебелее
Една от най-популярните национални кухни в света като цяло е италианската. Но колко полезна е тя?
Пица, паста е първото нещо, което ви идва на ум.
„Нашата кухня се счита за една от най-здравословните. Това косвено се потвърждава от дълголетието на италианците. Дори в много напреднала възраст (над 90 години) те остават активни и весели“, казва собственикът на верига от ресторанти шеф Луиджи Подди.
Италианската кухня се основава на зеленчуци, плодове, зърнени храни, бобови растения, както и морски дарове, сирена, месо. Освен това зеленчуците и плодовете са сезонни, за предпочитане от собствената им градина.
Паста – само от твърда пшеница.
„Такава паста дава енергия и в нея има умерено количество калории. Тези, които са особено внимателни за фигурата си, да добавят по-леки зеленчукови сосове“, обясни Луиджи Подди, който е категоричен, че от истинските тестени изделия не се напълнява.
Не повече от пет съставки и малко масло
Дори пицата не е нездравословна храна, но за да не надебелявате от нея, трябва да използвате специално високо протеиново брашно, тестото трябва да се остави да престои поне 48 часа, а резултатът е въздушен, лесно смилаем продукт, който не провокира жажда по време на храносмилането.
„Друга тайна на италианската кухня е простотата на рецептите: в едно ястие трябва да има не повече от пет съставки“, каза още Луиджи Подди.
Също така в Италия майонеза не се използва, а за дресинга италианците използват екстра върджин зехтин.
Същото може да се каже и за гръцката, испанската и средиземноморската кухня като цяло, която се смята за една от най-здравословните в света. /Дарик/