От години насам гори спорът за хранителната добавка аспартам, която се слага като подсладител на много диетични продукти. Според мнозина тази по-малко калорична алтернатива на захарта всъщност е много опасна и може да причини ракови заболявания.
Въпреки това доказателствата за тази теза бяха доста условни и редица диетични продукти – от сосове за салати, през дъвки, та до газирани напитки, продължават да използват аспартам.
Сега обаче Световната здравна организация (СЗО) излезе с решение тази седмица, според което аспартамът трябва да бъде категоризиран като „потенциално канцерогенен за хората“.
Новата класификация е направена от Международната агенция за изследване на рака в Лион, която е част от СЗО. Тя публикува заключенията си в научното списание „Лансет онколъджи“.
В три проучвания при хора са открити ограничени доказателства за връзка на хранителната добавка с определена форма на рак на черния дроб. Тази връзка обаче в никакъв случай не е толкова убедителна, колкото е например при вещества като азбеста или тютюна.
Според служители на СЗО новата класификация е призив към науката, че спешно са необходими повече проучвания. /webcafe.bg/