Федерален съд в понеделник спря решението на правителството на САЩ да наложи задължителна ваксинация срещу COVID-19 на хиляди здравни служители в 10 щата, които първи подадоха жалба срещу изискването, съобщи Асошиейтед прес.

В решението на съда се казва, че федералните Центрове за медицинска грижа и помощ нямат изрични правомощия от Конгреса да налагат задължителна ваксинация на доставчици на здравни услуги, които участват в двете правителствени програми за здравни грижи за възрастни хора, лица със специални нужди и бедни.

Предварителното решение, издадено от федерален съдия в Сейнт Луис, се отнася до група от десет щата, подали съвместна жалба – Аляска, Арканзас, Айова, Канзас, Мисури, Небраска, Ню Хемпшър, Северна Дакота, Южна Дакота и Уайоминг. Подобни дела текат и в други щати.

Правилата, приети от федералното правителство, изискват ваксинация срещу COVID-19 от над 17 милиона заети в цялата страна в около 76 хиляди здравни институции и доставчици на здравни услуги по домовете, които получават финансиране от правителствените програми за здравеопазване. Служителите трябва да си поставят първата доза от ваксините до 6 декември, а втората – до 4 януари.

Решението на съда в понеделник следва друго подобно поражение на правителството на президента Джо Байдън. По-рано федерален съд спря изпълнението на изискването предприятията с над 100 заети лица да осигурят, че служителите им са ваксинирани или да изискват от тях да носят маски и да се тестват веднъж седмично за коронавирус.

Според правителството федералните правила имат превес над щатските политики, които забраняват задължителната ваксинация.

Според съда обаче правителството е надхвърлило законните си правомощия и е навлязло в сфера, която традиционно е в прерогативите на щатите. /dir.bg/