Сливенският край е традиционно известен като Долината на прасковите. Съвсем скоро обаче той е на път да прибави още едно прозвище – Долината на аспержите. Защо ли? Защото там се намира най-голямото насаждение от аспержи у нас.
Първите, които виждат потенциал в климата и почвите в района на сливенското село Близнец, е италианска фирма. Преди 3 години тя залага 150 дка с екзотичния зеленчук. Част от насажденията са внесени директно като готов разсад от Ботуша, а друга част са донесени като семена.
„За нас е полезно, че имаме такъв човек, за да можем да усвоим начина, по който отглеждаме, сортираме и съхраняваме аспержите. В България 99% от продукцията е внос. Затова нашата цел е да доставяме пресен продукт на българските потребители”, споделя за Агри.БГ Пейчев.
Любопитното е, че България има традиции в отглеждането на аспержи преди 1945 г. и е била сред водещите износители. Времето ще покаже дали това родно производство може да бъде възродено така, че да задоволи българското търсене. Още повече, че вече има и култура на потребление.
Въпреки че аспержите плододават само 2 месеца в годината, за Пейчев това не е проблем. Той е първо поколение земеделец, започвайки с прасковени градини в землището на селата Червенаково и Близнец.
„Имаме сезонни работници по време на кампанията по прибирането на прасковите, която започва през месец юли. Тъй като аспержите плододават от средата на април до средата на юни на практика удължаваме сезона на заетост на работниците”, казва производителят.
В момента полетата са заети само със зелени аспержи, а на пазара се предлагат още бели и виолетови. В бъдеще стопанството планира да се сдобие и с виолетови чрез семена от Италия. Усилията към момента са насочени към автоматизация на напояването и храненето, каквато има вече в прасковените градини. Системата е на български стартъп и реалният резултат е вече видим.
„Използваме вода от „Напоителни системи” и за нас е важно да поливаме само когато има нужда, а не по график. Тази система ни пести близо 30% от водата, която използвахме преди. В полето са разположени датчици за влажност на почвата. Улеснен е също процесът по торовнасяне, като всичко се управлява през телефона. Освен средства пестим и двама човека, които преди се занимаваха само с поливане по време на сезона. Сега те са свободни да вършат останалата работа в стопанството”, прави сравнение Пейчев.
Други негови планове включват сертифициране на насажденията и продукцията по Global G.A.P, което да разшири възможностите на пазара. В момента производителят от Сливенско продава на търговци, с които има дългогодишни отношения. Предстои му да изгради хладилна камера със зала за сортиране.
„Нужно е да покажем на хората, че този продукт вече се произвежда в България и може да стигне до тяхната трапеза още на следващия ден, след като бъде откъснат. От там нататък имаме доста да работим по маркетинга и рекламата, за да можем да достигнем потенциалните клиенти и партньори”, казва Пейчев.
Съвсем скоро му предстои да посети подобно стопанство в Италия, където берачите прибират реколтата с колички с акумулаторни батерии. Със сигурност те биха улеснили работата и в неговото поле. Идеята му е да види полезни практики на работа, които да приложи и у нас. /Текст и снимки: Агри.БГ/